2021-12-15 07:40:40• hírek • MTI

Dél-Koreában épül a világ első úszó városa

Zöld utat kapott az Oceanix projekt, jövőre kezdődhet az építkezés. A projektet a 3,4 millió lakosú Puszan partjainál valósítják majd meg.

A dél-koreai Puszan városának vezetése rábólintott egy újonnan létrehozandó óceáni település terveire. A projekt célja, hogy teszteljék, az éghajlatváltozás okozta emelkedő tengerszint által veszélyeztetett tengerparti városok lakosainak alternatívát nyújthat-e egy árvízbiztos, vízre települt város. Puszan városát kifejezetten veszélyezteti a tengerszint emelkedése, annak hatásai pedig már most is érezhetők: az áradások dél-koreai viszonylatban Puszanban okozták a legtöbb kárt az elmúlt tíz esztendőben, így az úszó város jó célt szolgál.


A dél-koreai Puszan városának vezetése rábólintott egy újonnan létrehozandó óceáni település terveire. Az úszó város eleinte körülbelül 10 000 lakosnak ad majd otthont, de a szigetek száma idővel tovább növelhető, akár a végtelenségig.


A gyárakban előre megépített, majd a helyükre szállítandó platformok a tenger szintjével együtt emelkednek és süllyednek. Az öthektáros hatszögletű városrészek mindegyikét úgy tervezték, hogy külön-külön háromszáz embernek adnak majd otthont, akár hét emelet magas épületekben is. Ezeket az elemeket úgy tervezték, hogy egy hálózatot alkossanak, melyet gyalog- és kerékpárutak segítségével is meg lehessen közelíteni.


Az Oceanix City nevet viselő úszó település teljes egészében városként funkcionálna éttermekkel, üzletekkel, szabadidős központokkal és irodákkal.
 


Az úszó város, mely teljesen önfenntartó


A tervek szerint az árvízbiztosság mellett a város saját élelmiszert, energiát állít majd elő, miközben a rendszer teljesen hulladékmentes. A BIG által javasolt városrendezési terv az édesvíz előállítását is figyelembe veszi, helyszíni tisztítóberendezésekkel, valamint esővíz-gyűjtő és -tároló rendszerekkel szerelik fel a várost. Azok a platformok, melyekre nem terveznek lakóépületeket, úszó szélturbinák és napelemek otthonaivá válhatnak, vagy bambuszt termeszthetnek rajtuk az új épületek felépítéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: